Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

1865- Χειρόγραφο του Γιαμπουδάκη

Κωστής Γιαμπουδάκης: Ημερολόγιο με χειρόγραφες σημειώσεις του , ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΚΕΚΑΚΗ... thumbnail 1 summary
Κωστής Γιαμπουδάκης:
Ημερολόγιο με χειρόγραφες σημειώσεις του , ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΚΕΚΑΚΗ •
Αντικείμενο του 1865 σπουδαίας ιστορικής αξίας Ένα αντικείμενο μεγάλης ιστορικής σημασίας φιλοξενείται πλέον στο Ιστορικό, Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Πρόκειται για ημερολόγιο του 1865, από το ελληνικό τυπογραφείο του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, το μοναδικό γνωστό αντίτυπο της συγκεκριμένης έκδοσης, το οποίο περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις και την υπογραφή του Κωστή Γιαμπουδάκη από το Άδελε. Το σπουδαίο αυτό ιστορικά αντικείμενο δώρισε στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο ο Γιώργος Εκεκάκης. Μια δωρεά που συμπίπτει χρονικά με το φετινό εορτασμό του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.

 Τη γνησιότητα του ημερολογίου πιστοποιεί η 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με βεβαίωσή της που φέρει ημερομηνία της 22 Οκτωβρίου 1999, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το ημερολόγιο και σεληνοδρόμιο του 1865 εν Βενετία εκ του ελληνικού τυπογραφείου του Αγίου Γεωργίου και με χειρόγραφα του Κωστή Γιαμπουδάκη Άδελε και στο πίσω φύλλο επίσης χειρόγραφες σημειώσεις με μελάνι, είναι γνήσιο με έκδοση το έτος 1865…». Η πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη ιδιαίτερα χαρούμενη για τη δωρεά εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κ. Εκεκάκη για το πολύτιμο δώρο καθώς και για όλη τη βοήθεια και στήριξη που παρέχει αφιλοκερδώς στο Ιστορικό Τμήμα του Μουσείου από την ίδρυση του.

 Αναδημοσιευση απο Ρεθεμνιωτικα Νεα


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.