Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σταύρος Γρ. Βογιατζής , στο βιβλίο του «Πηγιανά ,ΕΥΘΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ»

στη σελίδα 130 γράφει: Ένας Αδελιανός , λοιπόν που ήταν και θείος μου, ο Μανόλης Βροντάκης , πρόεδρος Εφετών Αθηνών, έγραψε ένα γράμμα... thumbnail 1 summary
στη σελίδα 130 γράφει:
Ένας Αδελιανός , λοιπόν που ήταν και θείος μου, ο Μανόλης Βροντάκης , πρόεδρος Εφετών Αθηνών, έγραψε ένα γράμμα του Αντ.Βουρβαχάκη και τον παρακαλούσε να του στείλει μια συνέντευξη του Διονυσίου , για να τη χρησιμοποιήσει αρμοδίως και ν’ αποδείξει ότι, πυρπολητής τα΄Αρκαδιού ήταν ο Κων. Γιαμπουδάκης και κανείς άλλος

Ένα απόγευμα λοιπόν , πήγαμε στ΄Αρκάδι εγώ,ο Κ. Μυγιάκης,ο δικηγόρος Παπαδάκης, ο Βουρβαχάκης κι ο Παπουτσιδογιάννης, πρώτος ανιψιός του Διονύσιου. Βρήκαμε το Διονύσιο στο κελί  τ ου , ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, γιατί ήταν πολύ γέρος.

Τον παρακαλέσαμε να μας δώσει μια συνέντευξη για το θέμα που γράφω παραπάνω. Τη συνέντευξη αυτή τη γράψαμε στο μαγνητόφωνο. Ρωτούσαν το Διονύσιο ο δικηγόρος κι ο Βουρβαχάκης κι αυτός απαντούσε σχετικά και εγώ χειριζόμουνα το μαγνητόφωνο .

Ο Διονύσιος , λοιπόν , μας είπε κατηγορηματικά και με στοιχεία ότι, πυρπολητής τα’ Αρκαδιού ήταν ο Κ. Γιαμπουδάκης και μόνο αυτός.

Μετά απομαγνητοφωνήσαμε τη συνέντευξη , τη γράψαμε σε μια κόλα χαρτί, την οποία υπόγραψε ο Διονύσιος και σφράγισε με τη σφραγίδα του. Τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε.
Όταν φτάσαμε στη Πηγή , συμπληρώσαμε τη συνέντευξη και με μια άλλη που μας έδωσε ο Μύρ. Κουτσαλεδάκης.

Όλα αυτά τα στείλαμε στον Εφέτη, ο οποίος τα χρησιμοποίησε αρμοδίως , κουβέντιασε με ιστορικούς, με καθηγητές Πανεπιστημίου , με ακαδημαϊκούς και κατάφερε να αποκαταστήσει την αλήθεια για τον πυρπολητή Κων. Γιαμπουδάκη.

Η κασέτα της συνέντευξης βρίσκεται και στα γραφεία στη έδρας του Δήμου Αρκαδίου
Σταύρος Γρ. Βογιατζής ,Δάσκαλος
Πηγιανά – Εύθυμα και σοβαρά
Ρέθυμνο 2005



Διονύσιος Ψαρουδάκης (1880-1972): Ηγούμενος της Ι.Μ. Αρκαδίου το 1926, οπλαρχηγός το 1914.
«Κοιμήθηκε» γαλήνια στις 8 Δεκεμβρίου του 1972.
Λίγες μέρες αργότερα ο Παντελής Πρεβελάκης τονίζει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε «Τιμώ πράγματι τη μνήμη του Διονυσίου Ψαρουδάκη, που ενσάρκωνε με τρόπο υποδειγματικό τη Χριστιανική και ηρωική παράδοση της Κρήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.