Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

1958- Ηλίας Βενέζης σε πανηγυρικό λόγο & στην εφημερίδα ΒΗΜΑ

Ηλίας Βενέζης στην εφημερίδα ΒΗΜΑ 20/09/1966 Τίτλος: Λάμψη και εγκατάλειψη Συντάκτης: Ηλίας Βενέζης Είδος: Άρθρο Γλώσσα: Ελληνικ... thumbnail 1 summary



Ηλίας Βενέζης στην εφημερίδα ΒΗΜΑ 20/09/1966
Τίτλος: Λάμψη και εγκατάλειψη
Συντάκτης:
Ηλίας Βενέζης
Είδος: Άρθρο
Γλώσσα: Ελληνική
Ημερομηνία: 20/09/1966
Έντυπο: Εφημερίδα
Τίτλος εντύπου: Το Βήμα
Στήλη: Οι επιφυλλίδες του Βήματος







...............



....................................
Ο δρόμος , καθώς ανηφόριζε μας έβαζε μες τη άγρια ομορφιά  του φαραγγιού του Αρκαδιού , που είναι , νομίζω , η τελειότερη εισαγωγή  στο ήθος αυτής της πράξης , στο ήθος των ανδρών , των γυναικών και των παιδιών που τιναχτήκανε  στον αγέρα με το δαυλό του Γιαμπουδάκη.
..................................
























Ο Ηλίας Βενέζης σε πανηγυρικό λόγο του το 1958 , για την 28η Οκτωβρίου 1940 λέει:

……………
«Γενναιότατα Αρχηγέ Π. Κορωναίε, προφτάσατε μίαν ώραν ταχύτερον , διότι μας έκλεισε και τακτικός και άτακτος στρατός πολύς. Εν τη Ιερά Μονή Αρκαδίου , την 8ην Νοεμβρίου 1866, Καθηγούμενος Γαβριήλ. Εν βία μεγίστη» 
                Δεν πρόφτασαν . Το Αρκάδι έπρεπε να βεβαιώση τη συνέχεια. Την βεβαιώνει με το ίδιο ύφος, απαράλλαχτο, της σελίδας του Μακρυγιάννη. Ο Ηγούμενος Χατζή – Γαβριήλ διάβασε την ακολουθία, μετάλαβε τους πιστούς, ο ένας μελλοθάνατος φιλούσε τον άλλον και γύρευε συγχώρεση. « Όποιος θέλει την τιμή και την υπόληψή του νάρθη να καούμε μαζί» Ο Κωνσταντής ο Γιαμπουδάκης απ΄ το Αδελε τράβηξε την πιστόλα του, έρριξε πάνω στα μπαρούτια, όλα γινήκαν αίμα και δόξα.

                Έτσι , αίμα και δόξα γινήκαν πάλι όλα κάμποσα χρόνια αργότερα, το χειμώνα του 40, στα φαράγγια της Ηπείρου. ………………………………………….




















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.