Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

1881- Περιήγησις εις Κρήτην υπό ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ

Λεπτομέρειες Εκδότης ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΔΙΟΝ. Σειρά ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 31 Χρονολογία Έκδοσης Δεκ... thumbnail 1 summary

Λεπτομέρειες

Εκδότης
Σειρά
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 31
Χρονολογία Έκδοσης
Δεκέμβριος 1969
Αριθμός σελίδων
130
Διαστάσεις
22x15
Κωδικός Πολιτείας
2210-0112
Θέμα

  


σελίδα  63

Κατά την φοβεράν ταύτην στιγμήν ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης ανδρείος πολεμιστής εκ του χωρίου Άδελε της επαρχίας Ρεθύμνης  εισορμά εντός του υπέρ την πυριτιδαποθήκην κελλίου κειμένου εις την Βορειανατολικήν της μονής γωνίαν και κραυγάζει προς τους εντός άνδρας και γυναίκας.

«Τουρκοι μας εκύκλωσαν πανταχόθεν έσωθεν και έξωθεν κατά χιλιάδας θα παραδοθώμεν ή να δώσω φωτιά

«Φωτιά» εκραύγασαν πάντες
Δεν επρόφτασαν να τελειώσουν την λέξιν και ο ανδρείος Γιαμπουδάκης  είχε πυροβολήσει δια πιστόλας κατά της πυρίτιδος. Φοβερά δόνησις διέσεισε  την μονήν σύμπασαν και κατέρριψε τα περί την πυριτιδαποθήκην κελλία. Περί τους 50 μάρτυρας της ελευθερίας άνδρες γυναίκες και παιδιά  ετινάχτθησαν εις τον αέρα, πλείστοι δε Τούρκοι κατεπλακώθηκαν πέριξ από τους πεσόντες τοίχους. Ο Κρότος ήν ούτω φοβερός ώστε οι εντός του λαβυρίνθου ευρισκόμενοι αντελήφθησαν αυτού σαφώς, καίτοι απέχει ο λαβύρινθος της Μονής  Αρκαδίου 25  περίπου μίλια

Χατζιδάκης Ιωσήφ, Περιήγησις εις Κρήτην, εν Ερμουπόλει 1881. Ο ιατρός Ιωσήφ Χατζιδάκης (1848-1936), παιδί εξόριστων Κρητών στη Μήλο, ξεκινάει την περιήγησή του στη γενέθλια γη από το Ηράκλειο και προχωρά διαδοχικά στην Κνωσό, την ύπαιθρο της επαρχίας Μαλεβυζίου, την πεδιάδα της Μεσαράς, την αρχαία Γόρτυνα, το όρος Ίδη, τη μονή του Αρκαδίου, το Ρέθυμνο, τα χωριά των Σφακίων και του Αποκορώνου και καταλήγει στην πόλη των Χανίων. Ο συγγραφέας διανθίζει την αφήγησή του με γεγονότα και θρύλους από την αρχαία (π.χ. για το Λαβύρινθο του Μίνωα), τη βυζαντινή και τη νεώτερη ιστορία (για τους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών) και την οικονομία της μεγαλονήσου. Η επίσκεψη του Χατζιδάκη στην Κρήτη τοποθετείται χρονικά μετά τη Συνθήκη της Χαλέπας, τον Οκτώβριο του 1878.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.