Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

1885-Ομιλία του Εμμανουήλ Γενεράλι

Εμμανουήλ Γενεράλις Λόγος εκφωνηθείς εις Ρέθυμνον την 8/11/1885 εις την 19ην επέτειον της ολοκαυτώσεως.  απόσπασμα από :"... thumbnail 1 summary
Εμμανουήλ Γενεράλις




Λόγος εκφωνηθείς εις Ρέθυμνον την 8/11/1885 εις την 19ην επέτειον της ολοκαυτώσεως.
 απόσπασμα από :"ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" τόμος 12

…………………..  Και ιδού προσέρχεται ο Αδελιανός Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης κρατων πιστόλαν και ατρόμητος ερωτά τα γυναικόπαιδα , αν η δουλεία και η ατίμωσις είναι προτιμότερη του θανάτου. Περιμένει δε να ακούση το εμπρός και να εκτελέση την υπό του θείου εμπνευσθείσαν αυτώ ιδέαν , αποδεκτήν δε γενομένην υπό του Γαβριήλκαι  του Φρουράρχου. Στιγμή αγία ! Στιγμή ιερά και μεγάλη! Στιγμή φρικτή. Η μήτηρ κάθηται  παρά την πυρίτιδα σφίγγουσα το τέκνο της εν τη αγκάλη και προσδοκώσα την ανάπαυσιν εν τω θανάτω.
………………………
Επαναλαμβάνει την ερώτησιν τότε ο Γιαμπουδάκις , και εις την απόκρισιν φωτιά! Εκπυρσοκροτεί το πυροβόλον του. Ω  της φοβεράς και αιματηράς λύσεως! Νέφος πυκνόν καλύπτει το παν και μεταβάλλει την ανατιναχθείσαν αποθήκην εις μαύρην κόλασιν.
…………………………………………

Εμμανουήλ Γ. Γενεράλις :  Γεννήθηκε στο Γερακάρι Αμαρίου Το 1860.

Τα πρώτα γράμματα τα διδάχθηκε στο Ρέθυμνο στη συνέχεια γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου σαν υπότροφος.
Σε ηλικία είκοσι έξι χρόνων ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Υπηρέτησε ως καθηγητής και στη συνέχεια ως γυμνασιάρχης στο γυμνάσιο Ρεθύμνης. Επίσης υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής Παιδείας στην Κρήτη.
Το 1886 βρίσκεται πρόσφυγας στην Αθήνα και προσφέρει τις υπηρεσίες του γραμματέα στην Κεντρική των Κρητών Επιτροπή και το 1889 και 1894 παίρνει τη θέση του βουλευτή στην Κρητική Βουλή.
Το 1921 βρίσκεται στα Χανιά ως γυμνασιάρχης. Δημοσίευε στις εφημερίδες και στα εκπαιδευτικά περιοδικά ιστορικά άρθρα, αλλά και άρθρα για την παιδεία αρκετά από τα οποία εκδόθηκαν το 1927 σε τεύχος με τίτλο Παλμοί της Κρήτης.
Επίσης έγραψε γραμματική, η οποία εκδόθηκε για χρήση των ελληνικών και των δημοτικών σχολείων. Συνέγραψε ακόμα τα Ειδύλια του Θεοκρίτου με σχόλια, Ομηρική γραμματική και Επιτομή των βιογραφικών του Πλούταρχου σε δύο τεύχη.
Πήρε μέρος στη σύνταξη της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Διαίρεσε την εκπαίδευση σε εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο γυμνάσιο, σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε αργότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Εμμανουήλ Γενεράλις ήταν λαμπρός δάσκαλος, δεινός ομιλητής, σπουδαίος αναμορφωτής της παιδείας στην Κρήτη. ο Εμμανουήλ Γενεράλις.Πέθανε το 1943.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.