Ο Πυρπολητής Κωστής Γιαμπουδάκης

«Θάνατο» κράζουν όλοι αιώνια Κρήτη! κι ο Γαβριήλ στο Γιαμπουδάκη γνέφει κι έπειτα τη ματιά στα ουράνια στρέφει: «Ευχαριστώ, Θεέ Δικαιοκρίτη…» Στα ρείπια που φωτά το πρώτο αστέρι Κρήτη και δόξα δίδουνε το χέρι.
Γιώργης Καλομενόπουλος

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

1979- Θεοχάρη Προβατάκη - Το Αρκάδι

Ο ΗΡΩΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗΣ Ό Πρωταγωνιστής του Αρκαδικού Δράματος Κωνσταντίνος Δ. Γιαμπουδάκης, κατάγονταν από το χωριό Αδελε Ρ... thumbnail 1 summary
Ο ΗΡΩΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗΣ

Ό Πρωταγωνιστής του Αρκαδικού Δράματος Κωνσταντίνος Δ. Γιαμπουδάκης, κατάγονταν από το χωριό Αδελε Ρεθύμνης. . Ο πατέρας του Δημήτριος διακιιίνσνταν γιά τήν εντιμότητό του γι' αυτό και είχε οριστεί κοτζάμπασης στο Άδελε. Η μάνα του Δέσποινα από το Μέρωνα Αμαρίου απέκτησε ακόμη δύο άρρενα τον Παντελή και τον Κίσσανδρο και δύο θυγατέρες τη Χρυσή και τη Μαρία.

Ο Κωστής ήταν μετρίου αναστήματος, αθλητικός τύπος με πλούσιο ψυχικό κόσμο. Λίγο μελαχρινός στην όψη με καστανό μάτια και επιβλητικό βλέμμα φορούσε στην κεφαλή του μαύρο μαντήλι. Πολλές φορές τόσο οι χριστιανοί όσο και οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν «Γιαμπούς» πράγμα πού συνηθίζεται και σήμερα ακόμη στην Κρήτη θέλοντας να τονίσουν τον δυναμισμό και την μεγαλοπρέπεια τού προσώπου. Στο χωριό του ό Γιαμπουδάκης διατηρούσε μικρό κατάστημα «ντουκιάνι» και έκανε τον κρεοπώλη μεταπουλώντας σφάγια. Αγαπούσε τον αθλητισμό και ήταν πρώτος απ' όλους στο βόλι. Οι Τούρκοι δεν τολμούσαν να τον πειράξουν γιό τήν παλληκαριά του καΙ οί χριστιανοί τόν όγαπουσον καί τον σεβόντουσαν. Πολλές φορές έγινε ήρωας επεισοδίων υπέρ των χριστιανών και δεν άφηνε ευκαιρία χωρίς να διακριθεί φανερώνοντας την γενναία του καρδιά η οποία περιέκλειε τό μυστήριο της λατρείας των ιδεωδών της πίστεως και της πατρίδος.
Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης είχε λάβει σύζυγο την Αικατερίνη το γένος Περακόκη με την οποίαν απέκτησε τον Αριστοφάνη. Φεύγοντας για το Αρκάδι αποχαιρέτησε τη σύζυγό του και τον αδελφό Κισσάνδρο λέγοντάς τους
 Έχετε γεια γιό πάντα. Θα πάω στο Αρκάδι και θα πολεμήσω μέχρι θανάτου. Δεν θα παραδοθώ ποτέ στους Τούρκους. Ο αδελφός του θέλησε να τον ακολουθήσει αλλά ό Κωστής του είπε:
 « Εγώ θα πάω στον πόλεμο και συ θα μείνεις εδώ. Αφήνω τη γυναίκα μου, το παιδί μου στο θεό και στα χέρια σου».
Μετά ό Γιαμπουδάκης ασπάστηκε τη μάνα του, τη σύζυγό του, το μικρό του γιό και τον αδελφό του και έφυγε γιό το Αρκάδι όπου τον ανέμενε η δόξα και ή αθανασία.

Για την ανατίναξη ό Γιαμπουδάκης είχε ζητήσει την άδεια του ηγούμενου ό οποίος και τον προέτρεψε σ' αυτή την πράξη. Επομένως η ανατίναξη ήταν πράξη εθελούσια όχι μόνο τού ηγουμένου και τού Γιαμπουδάκη, αλλά όλων των όλοκαυτωθέντων αφού είχαν προσκληθεί και είχαν μεταβεί μόνοι τους στην πυριτιδαποθήκη.

Σελίδα 44

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.